Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015


  • 1 άσπρο λάχανο 2 κιλά περίπου
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ κιλό κιμά χοιρινό
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ½ φλ. ρύζι καρολίνα
  • ½ ματσάκι δύοσμο
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι
  • 3 αυγά
  • χυμό 2 λεμονιών
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε, ως τη μέση περίπου νερό, να βράσει. Όταν το νερό βράσει ,βάζετε το λάχανο στην
proetoimasia laxanontolma
Ζεμάτισμα λάχανου
κατσαρόλα αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει με ένα μεγάλο μαχαίρι το κοτσάνι από το κέντρο του λάχανου. Το αφήνετε μερικά λεπτά από την μια μεριά και μετά το γυρίζετε από την άλλη.
Σε λίγα λεπτά αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που μαλάκωσαν και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι για να κρυώνουν. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα. Προσοχή όσο προχωράτε προς το εσωτερικό που τα φύλλα είναι πιο τρυφερά να μην τα παραβράσετε και σπάσουν. Όταν τα φύλλα κρυώσουν, αφαιρείτε τα σκληρά κοτσάνια και όσα είναι μεγάλα τα κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια. Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε, τα στρώνετε στον πάτο της κατσαρόλας.
gemisi laxanontolmadon
Γέμιση για Λαχανοντολμάδες
Ετοιμάζετε το μίγμα του κιμά:
Τσιγαρίζετε με το μισό φλιτζάνι λάδι τον κιμά. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τον δυόσμο. Τα προσθέτετε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, ,το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνετε να τσιγαριστούν λίγο ακόμα μαζί.
tiligma laxanontolma
Τύλιγμα λαχανοντολμά
Παίρνετε από το μίγμα του κιμά και του ρυζιού με ένα κουτάλι της σούπας και το τυλίγετε με ένα φύλλο, αρκετά σφικτά. Kαλό είναι να αρχίσετε από τα εσωτερικά τρυφερά φύλλα, ώστε αν κάποια περισσέψουν στο τέλος να είναι από τα σκληρότερα εξωτερικά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μίγμα του κιμά, τοποθετώντας τους ντολμάδες σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι και ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν οι ντολμάδες. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα ώστε να μείνουν ακίνητοι και να μην ανοίξουν, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που αφήνει τους ατμούς να φεύγουν και σιγοβράζουμε για λιγότερο από μία ώρα.
Αφού οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, αφαιρούμε το πιάτο και
ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα δύο αυγά, προσθέτουμε σιγά – σιγά το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά από τον ζωμό της κατσαρόλας. Όταν το αυγολέμονό μας χλιάνει από τον ζωμό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, την οποία κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Οι λαχανοντολμάδες σερβίρονται και με ξινή μπεσαμέλ :
Υλικά σάλτσας :2 αβγά, χυμός 2 λεμονιών, 2 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ως εξής: λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά μέχρι να ροδίσει λίγο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην σβολιάσει.
Χτυπάμε τα αβγά και ρίχνουμε μέσα σταδιακά το χυμό των λεμονιών.
Αναμειγνύουμε την κρέμα με το αβγολέμονο και ξαναβάζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην βράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου